Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 7 martie, 2019

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a organizat astăzi în sala Florin Isuf o expoziție de sculptură semnată de Amos Morușcă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 53264610_322177508642574_1726375668133920768_n.jpg

Toate sculpturile sunt făcute din crengile sau rădăcinile găsite prin pădure sau din lemn de foc. Este originar din comuna Întregalde, judeţul Alba – unde a copilărit şi unde singur a învăţat secretele sculpturii în lemn – zona fiind uma în care se practică din bătrâni acest meşteşug.   A absolvit Liceul „Avram Iancu” din Hunedoara, apoi Facultatea de Mecanică din Timişoara, după care a lucrat  ca inginer la Uzina Mecanică Sadu, timp de 28 de ani. Crengile, rădăcinile și chiar lemnele de foc sunt transformate de către Amos în adevărate opere de artă, apreciate chiar și la nivel internațional. Toate sculpturile sunt făcute din crengi sau rădăcini găsite prin pădure sau din lemne de foc. „Fagul şi nucul sunt cele mai bune esenţe, pentru că nu crapă. De pildă, dudul crapă în timp, iar lemnul de cireş face mici găuri în lucrare. Crengile sau rădăcinile de fag le procur din pădure.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 53886133_819284201741413_3915366391183572992_n.jpg

Muncesc de obicei trei sau patru ore la o lucrare şi folosesc toporul, briceagul, dalta şi ferăstrăul. Trebuie să ai imaginaţie bogată, dexteritate şi plăcere în a le face. Multe obiecte din lemnele care de obicei se folosesc pentru a face focul au fost valorificate la un magazin din Timişoara. Au cumpărat chiar şi nemţi şi italieni. Când lucram la uzină, confecţionam şi tablouri din mase plastic sau din cupru. Multe dintre ele le-am păstrat“, mărturiseşte Amos Moruşcă. De când este la pensie, meşterul se dedică şi mai mult sculpturii. Artistul lucrează cam o zi întreagă la o sculptură, dar cum face totul cu multă pasiune  şi migală timpul parcă stă în loc și uită de el atunci când vede o bucată de lemn. Pensionarul nu își vede viața fără dălțile sale și figurinele pe care le realizează cu multă dragoste.                                                                                                                   

VERNISAJ AMOS MORUŞCA LA TÂRGU JIU

Expoziția este prima organizată după 1990, la Târgu-Jiu, tocmai de aceea la vernisaj au ţinut să prezenţi, alături de curatorul Doru Dădălău şi managerul Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, prof.Ion Cepoi cel care a ţinut să adauge  faptul că Amos Morușcă a realizat până acum câteva mii de figurine de mici dimensiuni din lemn de fag şi nuc. Creaţiile sale s-au regăsit şi pe timpul lui Ceauşescu la diverse expoziţii din Craiova, Târgu-Jiu şi Bumbeşti-Jiu. Despre sculpturi şi autor  au vorbit  artistul plastic Florin Hutium- deja un critc de artă în devenire  – dar şi foşti colegi ai cenaclistului columnist din anii 1970-1985, poetul Adrian Frăţilă fiind unul dintre ei.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 53265495_550399945470947_7241082992951558144_n.jpg

Amos Moruşcă şi-a împodobit chiar şi locuinţa cu câteva obiecte de mobilier făcute de el. Cel mai important este că nu se oprește acum și vrea să se dedice în continuare sculpturii, dar și poeziei. A început să scrie versuri de dragoste încă din timpul liceului. Recunoaşte că la literatură era talentat. „Am scris proză şi versuri pentru diverse ziare şi reviste literare, printre care «Luceafărul», «Ramuri», «Tribuna», «Columna» şi «Literatorul»“, încheie meşterul Moruşcă. A publicat un singur volum de poezii de dragoste, în anul 1999, sub pseudonimul Romulus Roca. Manuscrisul a fost premiat la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Tudor Arghezi“. În prezent, locuieşte în comuna gorjeană Turcineşti, unde are un mic atelier de sculptură. Obiectele din lemn le vinde cu 35 de lei bucata la târgul de maşini din municipiul Târgu-Jiu.

B.Marius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.