Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 12 februarie, 2019

  Autoritățile locale craiovene și-au propus să introducă în circuit turistic monumentele funerare din cimitirele oraşului, dat fiind faptul că unele dintre acestea constituie adevărate opere de artă. Sineasca și Ungureni sunt cele mai mari și mai bogate în astfel de vestigii, dar nu vor fi omise nici celelalte cimitire în care sunt inventariate monumente la fel de valoroase.  Ideea este mai veche, însă de această dată autoritățile au reacționat la o interpelare a unui consilier liberal.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 51658228_426217338119659_3890029721974472704_n-1024x682.jpg

În ultima ședința din luna ianuarie, la capitolul întrebări și interpelări, alesul PNL, Marinel Florescu, a ridicat problema monumentelor eroilor care se află în cimitirele din Craiova. Nu sunt nici îngrijite și nici nu le este atribuită valoarea simbolică, așa cum se cuvine, este de părere liberalul. Consilierul a venit şi cu o propunere practică, rugând municipalitatea să constituie o comisie care să se ocupe de aceste monumente funerare. „Aș ruga să se constituie o comisie care să evalueze situația monumentelor eroilor și a statuilor marilor persoanalități ale Craiovei și României”, a spus consilierul Florescu. Alesul PNL a cerut, în mod special, ca Primăria Craiova să acorde atenție monumentului care străjuiește la mormântul eroului Amilcar Săndulescu, din cimitirul Sineasca. „Să se aplece în mod special către statuia eroului Săndulescu din cimitirul Sineasca, dar să le verifice pe toate și să vadă starea acestora și nevoile de a fi curățate, reparate, eventual renovările necesare”, a solicitat Florescu. Povestea eroului Amilcar Săndulescu este un impresionantă, fiind, de fapt, istoria unui copil de 12 ani, elev eminent al Liceului Militar „Dimitrie Sturdza” din Craiova, care a fost desemnat să aleagă sicriul Eroului Necunoscut din Primul Război Mondial. Ironia sorții a făcut ca el să moară pe mare, la scurt timp, în timpul unei vacanțe pe care o primise pentru rezultatele bune la învățătură. Autoritățile locale s-au arătat receptive la această idee, completând-o cu propunerea ca aceste monumente să fie, într-adevăr, curățate de vegetația sălbatică, de mușchi verzi și iarbă care se depun pe piatră, și să fie repuse într-un circuit turistic. „Dacă nu mă înșel există o inventariere a acestor monumente, făcută de o asociație a elevilor. Chiar la Liceul Carol I există o asociație a elevilor care au înventariat toate monumentele istorice, în special cele din cimitire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 51582856_1939708262821862_5644649069277085696_n-1024x682.jpg

Și ar fi frumos să facem o colaborare cu ei în care să evidențiem monumentele funerare, pentru că sunt opere de artă”, a spus primarul Mihail Genoiu, care a avansat colaborarea cu Colegiul „Carol I” din Craiova. Potrivit edilului, cele mai frumoase și reprezentative dintre monumentele funerare aflate în patrimoniul cultural al Craiovei au fost filmate, fotografiate și se află prinse într-un catalog, care este în posesia școlii cu pricina. Primarul Mihail Genoiu a solicitat angajaților din subordine să ia legătura cu reprezentanții  Colegiului „Carol I” din Craiova, inițiatorii proiectului privind cimitirele, și să le propună o colaborare, în vederea popularizării acestor monumente pe care elevii le-au descoperit. „La sfârșitul anului trecut, a fost făcută și o excursie pe care au gestionat-o elevii, într-o sâmbătă, au vizitat de dimineața până seara toate aceste monumente. Deci luați legătura cu ei și haideți să facem oficial această colaborare”, a cerut edilul-șef al Craiovei. Municipalitatea și-a propus, totodată, ca în circuitul turistic să fie incluse și casele vechi, boierești, cu o arhitectură deosebită, alături de, bineînțeles, muzeele craiovene, între care „perla coroanei” o reprezintă Muzeul de Artă, acolo unde pot fi admirate operele câteva dintre operele originalele ale sculptorului Constantin Brâncuși, printre care și opera „Sărutul”. 

  C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.