Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 11 februarie, 2019

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a anunţat, duminică seara, că discută modificare „taxei pe lăcomie” pentru energie, deoarece sunt nişte probleme legate de încălzire. Discuţiile vor fi făcute după aprobarea bugetului. „Taxa pe lăcomie, nu cred că s-a pus niciodată problema (de renunţare – n.red.). Există discuţii pe taxa pe lăcomie pe anumite aspecte. Vorbim de nişte analize pe energie. Vorbim de producătorii pe cărbune, pe încălzire, de regulă, de CET-uri, de CEO Oltenia, CEO Hunedoara. Acolo sunt nişte analize, pentru că, în 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut şi foarte multe analize care vor pregăti sau o pregătit reformele din acest an. În ceea ce priveşte energie, vorbim de o componentă de reformă. Este posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a afirmat Darius Vâlcov, într-o emisiune televizată. Consilierul premierului a spus că trebuie  modificată taxa pe lăcomie, făcând referire la „riscul de încălzire”.  „Se ştia (de riscul de încălzire, înainte de adoptarea OUG nr. 114/2018), au fost făcute nişte analize, s-a discutat în coaliţie, în coaliţie s-a decis ceva, am mers la ministere, la ministere s-a decis altceva. Lucrurile sunt un pic neclare de la momentul construcţiei. Ceva a fost acolo, pentru că iniţial aşa ar fi trebuit să fie, fără partea de încălzire. Se pare că în forma în care a ieşit în public a existat această modificare.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 51748927_2121450921264135_8283242045523361792_n.jpg

Mai mult, şi o greşeală, o scăpare, când s-a discutat despre reducerea taxelor la constructori. La sectorul construcţiilor, acolo lipseşte un cuvânt. Greşeala aceia se poate remedia printr-o simplă modificare”, a detaliat Vâlcov. De asemenea, Vâlcov a mai spus că UDMR are reproşuri legate de „taxa pe lăcomie”, dar nu a menţionat ce reproşuri. „UDMR nu au spus la ce se referă. Despre energie, ştim noi sigur că sunt câteva lucruri pe care vrem să le îndreptăm”, a mai spus Vâlcov. De asemenea, de parte, din piaţa de capital şi cea bancară au fost cele mai multe presiuni pentru a fi schimbată „taxa pe lăcomie”, a precizat consilierul premierului. „Discuţiile cu UDMR-ul s-au încheiat şi s-au încheiat foarte bine (pe buget – n.red.). 99% din discuţii s-au încheiat. (…) Sunt nişte discuţii (legate de modificare taxei pe lăcomie şi propuse de UDMR) care nu trebuit făcute în corelaţie cu bugetul”, a subliniat Vâlcov. O poziţie similară a postat, în această dimineaţă, pe pagina personal de socializare şi senatorul PSD Gorj Florin Cîrciumaru: „ În ultima perioadă, am făcut demersuri la Ministerul Energiei pentru ca domnul ministru Anton Anton să susțină oficial exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru ca societatea târgujiană să se poată redresa economic. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 52120318_407245800083332_1576664932240326656_n.jpg

Având în vedere situația dificilă în care se găsesc Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, dar și anumite CET-uri din țară, susțin că este nevoie de modificarea OUG 114 pentru producătorii pe cărbune. Așa cum a declarat domnul ministru Anton Anton, CE Oltenia a ajuns la o limită, însă nu din cauza situaţiei energetice a României, ci din cauza certificatelor de carbon. O astfel de taxă ar afecta și mai mult Complexul Oltenia punând în pericol locurile de muncă a peste 13.000 de salariați. Mă bucură faptul că Guvernul a decis rediscutarea aplicării taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru anumite companii din energie, aici fiind inclus și Complexul Energetic Oltenia ” a scris senatorul Cîrciumaru. Astfel, până vineri trebuie adoptat bugetul de către Parlament, a reamintit  Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

  C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.