Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 22 ianuarie, 2019

Luni, 21 ianuarie 2019, după-amiază, când soarele care se ivise pentru câteva ore în jurul prânzului s-a ascuns din nou în nori ca și luna sângerie din noaptea precedentă, probabil să joace pitulușul cu târgujienii, un grup de adulți de la Filiala Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor  „Regina Maria” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj) și-a dat întâlnire cu un grup mai numeros de elevi din clasa a X-a E, profil pedagogic (învățători-educatori) de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tg. Jiu în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj cu scopul de a participa la o masă rotundă, dar nu ca pe vremuri la țară pentru a mânca lapte cu mămăliguță caldă, ci o masă simbolic „rotundă” unde să ne hrănim mintea și sufletul cu informații despre istoria și cultura românească.  

A.N.C.E. „R.M.” Gorj în colaborare cu Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, Centrul de Informare Europe Direct Gorj (CIED Gorj) și Colegiul Național „Spiru Haret” Tg. Jiu (C.N. „S.H.” Tg. Jiu) au organizat o „masă rotundă” intitulată „Mica Unire – Arc peste timp 1859 – 2019, Unirea Principatelor Române”.

La ora 16:00, moderatorul acestui eveniment cultural, doamna Elena-Mariana Angheluță, coordonator CIED Gorj a prezentat scopul și participanții. Cei de la Cultul Eroilor vor prezenta tema istorică „Unirea Principatelor Române din ianuarie 1859”, iar CIED Gorj, date despre realizarea unui concurs de eseuri și tema analitică „Cartea Albă privind viitorul Uniunii Europene”.

În prima parte a acestei activități, domnul profesor universitar dr. Ion Mocioi și doamna profesoară dr. Elena Cornoiu, membri ai Consiliului Director al A.N.C.E. „R.M.” Gorj au prezentat informații prețioase despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, despre realizarea Unirii Principatelor Române din ianuarie 1859 și reformele înfăptuite de Cuza. „Ideea de unire nu este nouă pentru noi, românii de astăzi. Cea mai mare personalitate care ne-a unit neamul a fost un rege dac care a realizat Sarmizegetusa. Au urmat apoi și alte mari personalități istorice, în special domnitorul Mihai Viteazul, care a reușit să unifice cele trei provincii românești. Ideea unirii ne-a fost încurcată de marile imperii care au avut mari interese la Dunărea de Jos. Poporul român, prin personalitățile sale rămase pe vecie în istorie, a reușit să învingă acești cotropitori străini, dar foarte greu și cu mari sacrificii. Durerea cea mai mare a poporului nostru a fost că acești destoinici conducători au fost trădați tot de români” ne-a spus domnul Ion Mocioi. A povestit despre viața și rolul desfășurat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, în ianuarie 1859, dar și a reformelor înfăptuite pentru consolidarea acestei uniri.

Doamna profesoară dr. Elena Cornoiu, profesor de istorie la C.N. „S.H.” Tg. Jiu, a trecut în revistă cele mai importante evenimente care au dus la înfăptuirea Unirii Principatelor Române din ianuarie 1859. „În urma formulării propunerilor Adunărilor Ad-Hoc, Conferința Puterilor Garante s-a întrunit la Paris, în anul 1858, elaborând Convenția de la Paris. Aceasta reprezenta un document cu rol de lege fundamentală (Constituție), care stabilea noul statut politico-juridic al Țării Românești și Moldovei. Astfel, era prevăzută o unire parțială (legislativă) a celor două state, sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei. Recurgând la tactica faptului împlinit, Adunările Elective de la Iași și București au decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5 – 17 ianuarie 1859) și al Țării Românești (24 ianuarie – 5 februarie 1859). Dubla alegere constata Unirea Principatelor”. Prezintă desfășurarea evenimentelor care au culminat cu alegerea aceluiași domnitor și în Țara Românească, în persoana colonelului A. I. Cuza.  S-a urmărit apoi ca dubla alegere a lui Cuza ca domn să fie recunoscută și de puterile europene. În continuare, doamna profesoară dr. Elena Cornoiu, a făcut referiri și la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, care, la 23 ianuarie 1821, a dat citire „Proclamației de la Padeș” din județul Gorj.   

În partea a doua, Centrul de Informare Europe Direct Gorj a organizat două evenimente. Primul, a fost prezentat de domnul Viorel Surdoiu, coordonator CIED Gorj și anume realizarea unui concurs de eseuri intitulat „DESTINE CULTURALE EUROPENE” GEORGE USCĂTESCU (născut la 5 mai 1919, în Crețești, județul Gorj și decedat la 11 mai 1995, în Madrid, Spania), profil cultural 100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului gorjean cu tema: „TIMPUL NOSTRU ESTE TIMPUL LUI ULISE”. Date despre regulamentul de concurs se pot găsi pe pagina de internet a bibliotecii. „https://bibliotell.ro/component/k2/9-noutati/743-concursul-de-eseuri-filosofice-destine-culturale-europene.html”. „Memoria locală este un cufăr, în care ne păstrăm semnele trecutului nostru izvoditor de identitate, de vremuri ce-au lăsat în urma lor putința de a afla și a înțelege de ce drumul s-a fost străbătut într-un fel sau în altul și cine suntem noi drumeții în continuare, noi – cei scrutători de alte taine ce să pot conteze în împlinirea miracolului existenței, dinspre Tăcere către Infinit” – spus domnul Viorel Surdoiu la final, ca argument pentru acest concurs.

Al doilea eveniment a avut ca temă „Cartea Albă privind viitorul Uniunii Europene”. Acesta a început cu o prezentare a celor cinci scenarii posibile privind viitorul UE, realizat de doamna Marinela Csolti coordonator CIED Gorj. Aceste cinci scenarii oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care ar putea evolua Europa, în funcție de alegerile pe care le va face. Scenariile prezentate au fost următoarele:

  1. Continuăm pe același drum: UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive.
  2. Accent exclusiv pe piața unică: UE-27 se reaxează treptat pe piața unică.
  3. Cei care doresc mai mult realizează mai mult: UE-27 permite cooperarea mea strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii.
  4. Mai puțin, dar mai eficient: UE-27 se axează pe obținerea de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în celelalte.
  5. Mult mai mult, împreună: statele membre decid să realizeze mai mult, colaborând în toate domeniile de acțiune.

În cadrul evenimentului, participanții au primit broșura „Patrimoniul cultural, resursă pentru dezvoltarea comunităților”, realizată de CIED Gorj.  La final s-a făcut și o fotografie de grup spre amintirea acestui eveniment.

Delegația A.N.C.E.R.M. Gorj prezentă la acest eveniment cultural a fost alcătuită din: Elena Cornoiu, Ion Mocioi, Dan Toropu, Ovidiu Gabriel Ghindă, Gigi Bușe, Liviu Dănescu, Viorica și Vasile Ionescu.   

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, secretar executiv al A.N.C.E. „R.M.” Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.