Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 14 ianuarie, 2019

125 DE ANI DE LA NAȘTEREA ECATERINEI TEODOROIU-TÂRGU JIU 2019 Imagine, Ionel CILICA – DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Luni, 14 ianuarie 2019

Luni, 14 ianuarie 2019 , gorjenii au îmbrăcat straie de sărbătoare, spre a cinsti cum se cuvine ziua când s-au împlinit 125 de ani de la naşterea celei pe care cineva, a numit-o la un moment dat, Jeanne d-Arc a României.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1816-1024x683.jpg

Este vorba despre eroina-sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, simbolul viu al jertfei  ostaşilor români pe altarul primei conflagraţii mondiale. Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894  înVădeni, astăzi cartier din componența municipiului Târgu Jiu  –  decedată pe 22 august 1917, lângă Panciu)  a fost cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1790-1024x683.jpg

Provenită dintr-o familie modestă, Cătălina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din ţară. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca soră medicală pe frontul din Gorj. Din dorința de a răzbuna moartea celor patru frați ai ei care căzuseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate combatantă. În 10 octombrie 1916  a avut loc prima bătălie de la Jiu. Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii.

A fost luată prizonieră, dusă fiind la Cărbunești. De acolo, a evadat folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei, fiind rănită ușor la picior în timp ce fugea. Revenită la unitatea sa, a continuat luptele în zona orașului Filiași și a fost din nou rănită, de această dată mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului piciorului stâng.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1784-1024x683.jpg

În timp ce se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova, iar ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, Iași. Pentru aceste fapte de arme a fost decorată în martie 1917 mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească“ de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea Militară“, clasa a II-a.  A fost vizitată  în spital personal de regina Maria, care i-a conferit decorația și a înaintat-o la gradul de sublocotenent.

GORJENII ISI SARBATORESC EROINA – 125 DE ANI DE LA NASTEREA EROINEI DE LA JIU-DISCURS, ISTORIC DOCTOR , VICEPRESEDINTE AL CJ GORJ, GHEEORGHE NICHIFOR SI VICEPRIMARUL MUNC. TARGU JIU, ADRIAN TUDOR Imagine, Ionel CILICA-DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Luni, 14 ianuarie 2019

A revenit pe front în vara anlui 1917. La 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie, din care făcea parte, ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu, angajată fiind în Bătălia de la Mărăşeşti. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap (conform unei versiuni) sau în piept (conform altei versiuni), în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. După terminarea războiului, Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină a României Mari. Inițial înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu Jiu, într-un mausoleu din centrul orașului, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu.

Programul manifestărilor organizate în ziua de 14 ianuarie 2019 de Consiliul Local şi Primăria Tg Jiu, Instituţia Prefectului Judeţului Gorj, Consiliul Judeţean Gorj în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Filiala Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ , Şcoala Populară de Artă din Tg Jiu, Fanfara  „Armonia“, Asociaţia „Cultul Eroilor“ – Gorj, Garnizoana Tg Jiu, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, I.S.U.Gorj, I.J.Poliţie Gorj, Asociaţia pentru cinstirea Eroilor şi Răniţilor Revoluţiei din decembrie 1989,  Asociaţia Veteranilor de Război Gorj, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Gorj, a debutat la ora 9 dimineaţa cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi la biserica din Vădeni, satul în care s-a născut eroina, astăzi acesta fiind cartier al municipiului Tg Jiu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 50309752_2126286324096186_6969329150729388032_o-1024x683.jpg

A urmat, la orele 10, vernisarea unei expoziţii foto-documentare „Eroina poporului român, Ecaterina Teodoroiu – fiică a Vădenilor”, organizată  în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”  la Școala Gimnazială Nr. 7, școala unde aceasta a învățat – devenită astăzi Structură a Colegiului Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 49900524_2126286680762817_5739482831936028672_o-1024x683.jpg

În cadrul acestei expoziții au fost prezentate documente și fotografii despre casa părintească, viața pe front, cărți poștale, medalii omagiale, dar și diverse însemnări. Evenimentul a fost moderat de istoricul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța. Manifestările au continuat la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” cu evocarea istorică organizată cu concursul Muzeului Judeţean În miezul zilei, la ora 12, la statuia Ecaterinei Teodoroiu amplasată în cartierul C.A.M. a fost adus un „Omagiu Eroinei” prin intonarea Imnului de Stat al României, înterpretat de Fanfara „Armonia”,  urmat de o Lecţie de Istorie prezentată de către prof.dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi de Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Tg Jiu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1803-1024x683.jpg

Elevii Şcolii Gimnaziale  ce poartă numele Ecaterinei Teodoroiu vor depune buchete de flori la statuia Eroinei. Partea a doua a manifestărilor s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii din Tg Jiu, în după amiaza aceleiaşi zile începând cu orele 16.00, sub genericul „Omagiu la 125 de ani”. De la ora amintită, cei prezenţi au putut viziona filmul artistic „Ecaterina Teodoroiu”, după film, fiind intonat Imnul Naţional al României de către corul elevilor Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” acompaniaţi de Fanfara „Armonia”.

GURJENII ÎȘI SĂRBĂTORESC EROINA – 125 DE ANI DE LA NAȘTEREA EROINEI DE LA JIU, ECATERINA TEODOROIU ȘI DEZVELIREA MONUMENTULUI ÎN CARE SE ODIHNESC RĂMĂȘIȚELE PĂMÂNTEȘTI ALE EROINEI ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI – TÂRGU JIU 2019 Imagine, Ionel CILICA-DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Luni, 14 ianuarie 2019

Evenimentul a continuat cu alocuţiunile evocatoare privind semnificaţia şi însemnătatea momentului solemn: „Eroina de la Jiu – 125 ani de la naştere”(evocare istorică rostită de prof.dr.Gheorghe Nichifor), „Monumentul Eroinei – Arc peste timp”(autor, Adrian Tudor-viceprimarul municipiului Tg Jiu),  de mesajul rostit din partea familiei Ecaterinei Teodoroiu, de strănepoata acesteia după care, un cercetaş gorjean al generaţiei actuale,  a recitat poezia „Cuvinte … despre Eroina de la Jiu”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1845-1024x683.jpg

A urmat ceremonialul  dezvelirii mausoleului ce adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale Ecaterinei Teodoriu, în prezenţa autorităţilor administarţiei judeţene şi locale: Prefectul Ciprian Florescu, reprezentantul Guvernului României în Gorj, preşedintele Consiliului Judeţean , Cosmin Mihai Popescu, cei doi vicepreşedinţi – Ninel Muja şi Gh.Nichifor, cei doi viceprimari ai Tg Jiului, Adrian Tudor şi Aurel Popescu, reprezentanţi ai structurilor militare şi civile judeţene şi municipal, etc. Trebuie precizat că monumentul a fost restaurat în ultimele luni şi învelit, pentru acest eveniment solemn, într-un drapel tricolor impunător, în lungime de circa 135 metri pătraţi !

BALADĂ PENTRU EROINA DE LA JIU, ECATERINA TEODOROIU – SOLIST, ROXANA CROITORU Imagine, Ionel CILICA-DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Luni, 14 ianuarie 2019

După împăturirea şi escortarea de către purtători de torţe a drapelului naţional în Biserica din faţa Palatului Administrativ, a fost oficiată o slujbă de pomenire şi resfinţire a monumentului, de către un ales sobor de preoţi civili şi militar.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_1854-1024x683.jpg

Manifestările omagiale s-au încheiat cu spectacolul omagial „Cătălină, Cătălină … ”, la care şi.au dat concursul, alături de trupa de dansatori a Ansamblului Artistic Profesionist „ Doina Gorjului ”,  artişti amatory şi profesionişti, recitatori şi elevii ai liceelor din municipiu. În ciuda temperaturii scăzute, la eveniment au luat parte şi numeroşi cetăţeni ai urbei noastre.

Marius BECHERETE   Imagini video şi fotografii: Ionel CILICA DIACONU





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.