Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 30 octombrie, 2018

La trei ani de la incendiul din Clubul Colectiv, furia părinţilor şi a victimelor care au supravieţuit este încă vie, întrucât justiţia românească nu a stabilit vinovaţii. La fiecare termen din dosar, sala de judecată este ticsită de victime şi de susţinători care o părăsesc la fel de dezamăgiţi.

Imaginea articolului Dosar Colectiv. De doi ani în instanţă, niciun VINOVAT. Un părinte îşi urlă durerea: Nu cred că vom afla cândva adevărul

La câteva ore de la tragedia din Clubul Colectiv, mai precis în dimineaţa zilei de 31 octombrie 2015, procurorii se aflau la fosta Fabrică Pionierul, pentru a începe să strângă probe şi date pentru a demara o anchetă penală. Iniţial, cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, însă printr-o ordonanţă a procurorului general – Tiberiu Niţu, la acel moment – dosarul a fost preluat de Parchetul General, fiind desemnată o echipă de procurori care să lucreze la anchetă.

Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. La dosarul de la PÎCCJ vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilorlegale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. Dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei. În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosarul Colectiv au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, care ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.

Nu au scăpat nici edilii de Colectiv. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.

Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti. Însă de mai bine de doi ani, nu au fost înregistrate progrese în dosar, dezamăgirea fiind prezentă pe chipurile supravieţuitorilor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiu: încă un termen încheiat, încă o amânare şi nicio schimbare.

„Aştept să văd că se face odată dreptate, aştept să văd că procurorii noştri, judecătorii, statul român, Ministerul Justiţiei, care se luptă de vreo doi ani pe baricade cu legile, vor face dreptate. Vreau să văd că acest proces urmează ritmul, aş vrea să văd că ce s-a întâmplat în acea noapte şi ce s-a întâmplat în spitale intră intr-un proces. După cum ştim bine, nu se întâmplă nimic pe partea aceea. Aş vrea să văd mai mult curaj din partea justiţiei române, mi-aş dori să văd politicieni, pentru că urmează alegerile, să îşi arate interesul faţă de dosarul Colectiv. Iată că au murit 65 de inşi în urma acelui incendiu, avem peste 50 de grav răniţi în contiuare. Din partea tuturor nu avem decât lipsă de interes total!”, a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi părintele unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv. În urmă cu câteva luni, aceştia au primit altă lovitură judecătorul Mihail Terceanu, cel care se ocupa de cauză, s-a pensionat în luna august. Potrivit procedurii, acest lucru înseamnă că dosarul poate fi reluat de la zero. Judecătorul Mihai Bălănescu a fost repartizat să-l judece, iar la termenul din 22 octombrie, prima şedinţă prezidată de magistrat, s-a discutat dacă se va relua sau nu dosarul.

Întrucât procurorul nu a cerut reaudierea celor trei patroni Colectiv, care au dat declaraţii în faţa judecătorului care s-a pensionat, instanţa a fost de acord. Astfel, declaraţiile lor pe care le-au dat în faţa precedentului judecător rămân.

Însă apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar şi rezultatele rapoartelor de expertiză şi au solicitat readministrarea probatoriului, instanţa încuviinţând cererile. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a subliniat că are probe noi şi martori: angajaţii care au participat la pregătirea sălii.

De asemenea, judecătorul a deliberat şi a precizat că se încuviinţează înscrisurile deja depuse la dosar care arată situaţia medicală şi cauzele care au dus la deces, dar şi ce o să apară ulterior privind evoluţia stării victimelor aflate încă în tratament. Au fost admise şi orice înscrisuri extrajudiciare raportate la situaţia medicală a părţilor civile, dar şi cea materială (cheltuieli). De asemenea, au fost admise toate înscrisurile care îi vizează pe cei care au murit, inclusiv latura materială – „pomeni, lucruri creştineşti”.

Următorul termen a fost stabilit pe data de 9 noiembrie, când vor fi readministrate probe şi vor fi audiati primii 25 de martori.

Victimele spun că au încredere în noul judecător din dosar, după ce au văzut prima şedinţă.

„Pentru mine, este un pas înainte, pentru că judecătorul i-a disciplinat pe cei din sală. A luat frâiele în mână. A fost o întrevedere militărească. Termenul dat e la două săptâmâni, adică scurt. Am o singură dorinţă: acest proces să fie cinstit, să fie echidistant faţă de toată lumea, faptele să reiasă din rechizitoriu, cei vinovaţi să plătească”, a declarat Marian Leuşteanu.

Însă părinţii sunt sceptici. Eugen Iancu spune că autorităţilor şi politicienilor nu le pasă cu adevărat de cetăţeni, mai ales de tragedia din 30 octombrie 2015.

„Văd mult festivism, ne lăudăm că suntem frumoşi şi buni, în realitate însă să ne ferească Dumnezeu de un nou Colectiv. (…) Vrem să ştim ce s-a întâmplat în acel incendiu, (…) pentru că nu poţi să ai o decizie a cuiva care spune că autopsiile copiilor morţi în străinătate se fac doar în România, nu poţi să ai interdicţia plecării răniţilor în străinătate în prima săptămână şi nimeni să nu răspundă pentru asta, nu pot să treacă 3 ani în care un judecător – să nu zic o justiţie întreagă – îşi bate joc de acest dosar. Pentru că ne amintim că un an de zile nu puteam purta corespondenţa cu Italia şi apoi cu Spania. Cineva ţine acest proces. Pentru ce, de ce, nu ştiu. Îmi doresc ca acest judecător să judece un proces corect, nu să-l tergiverseze. Aştept ca acest proces să-şi urmeze cursul”, a mai spus, nemulţumit, Iancu.

Un alt părinte care şi-a pierdut copilul în incendiu spune că nu mai are încredere în justiţie.

„Partea proastă e că nimeni nu încearcă nimic concret să se afle adevărul, ce s-a întamplat acolo. Nu cred că vom afla cândva adevărul”, a declarat Elena Matei, care şi-a pierdut fiul în tragedie.

La rândul său, Eugen Iancu a spus că vor ca vinovaţii să plătească, însă nu e vorba de banii ceruţi de părţile civile.

„Vrem să plătească. Nu e vorba de bani. Am văzut că s-a pus accentul pe bani. Noi vrem să găsim vinovaţii şi vrem ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să întrebăm de ce judecătorii. Cu siguranţă, procesul nu a fost o prioritate”, a mai spus Iancu.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.(Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.