Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 31 ianuarie, 2018

 Primarul Marcel Romanescu vrea i luminat public pe LED-uri în Târgu-Jiu.

”Ar scădea cu 30% consumul la nivel de municipiu” a explicat primarul municipiului, în această dimineață, într-o conferință de presă susținută alături de directorul tehnic, Marius Ionescu.

Autoritățile speră să obțină fonduri europene, pe Programul Operațional Regional. Asta deși, la nivelul Olteniei, sunt alocate numai 10 milioane de euro pentru orașele care vor iluminat modern. Lucrurile  trebuir grăbite un pic deoarece termenul pentru  depunerea documentaţiei necesare expiră la 18  februarie, iar la aceste fonduri aspiră toate oraşele mari din regiune. Prin acest proiect se doreşte înlocuirea actualului iluminat stradal de pe întreg tronsonul TRANSLOC-ului.

Marius Ionescu a explicat ce ar însemna pentru municipiu obținerea fondurilor pentru iluminatul modern, pe LED-uri. Printre altele, ar dispărea toate cablurile de energie, care ar urma să fie introduse în  pământ.

Primăria Târgu-Jiu plătește 1,5-1,6 milioane de lei, anual, pe curentul electric consumat. Dacă s-ar introduce iluminat pe LED-uri, factura ar scădea cu 30% iar economia ar putea fi folosită pentru extinderea rețelei de energie electrică, a mai spus Marius Ionescu. Ultima lucrare de anvergură, de modernizare a iluminatului public din Târgu-Jiu, s-a făcut în urmă cu 10 ani.

Marcel Romanescu mai are un obiectiv: realizarea unui parc fotovoltaic. Pentru asta, speră să se deschidă o nouă axă de finanțare. Marius Ionescu a precizat că municipalitatea a mai făcut un proiect, în urmă 6 ani, iar terenul de 20 de hectare, pe care să fie amplasate panourile – cu o putere instalată  de circa   6 MWh – , este și acum liber de sarcini. Deocamdată, însă, nu este deschisă nicio axă de finanţare pentru acest domeniu

                        B.M.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.