Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 18 ianuarie, 2018

Situația stupidă în care a ajuns piciorul Podului construit în urmă cu două milenii de Apollodor din Damasc a ajuns și în Parlament.

 Un deputat USR a cerut Direcției Județene pentru Cultură Mehedinți clarificări cu privire la reabilitarea edificiului și a avut neplăcuta surpriză de a afla că, după 10 ani de la începerea lucrărilor de reabilitare a Muzeului Regiunii Porților de Fier, abia acum Consiliul Județean Mehedinţi și-a adus aminte si de acest important obiectiv. În urma articolelor apărute în presă, cu privire la situația jalnică în care se află Piciorul Podului lui Apollodor din Damasc, deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, a cerut informații de la Direcția Județeană pentru Cultură.

 

Nu mică i-a fost mirarea parlamentarului să afle că, deși proiectul mare a început în 2007, lucrările la piciorul podului au început de abia în 2017, în condițiile în care acesta era unul dintre cele mai importante obiective. Deputatul USR consideră această întârziere fie ignoranță, fie incompetență, sau chiar rea credință din partea autorităților județene.„Este strigător la cer de ce a fost nevoie de 10 ani pentru a constata acest fapt, sau poate că acesta a fost constatat la timp dar ignorat, el fiind adus în atenția publică acum pentru a nu mai fi nici o șansă pentru a fi reabilitat. Finalizarea proiectului a fost amânată de câteva ori, noul termen fiind decembrie 2018, dar din cauză că e nevoie de o altă soluție este de așteptat ca proiectul să se termine fără ca podul să mai fie reabilitat”, spune, cu îngrijorare, deputatl USR Iulian Bulai. Deși din investigațiile presei, dar și ale deputatului URS, reiese faptul că lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă cu Piciorulul Podului și nu să treacă 10 ani pentru a se căuta o soluție tehnică, conducerea   Consiliului Județean se plânge că aici s-au făcut tot felul de lucrări haotice, fără niciun studiu temeinic și s-a turnat beton cu nemiluita. Totuși, din punctul lor de vedere, piciorul podului nu este în pericol. La întrebarea adresată Direcției Județene pentru Cultură Mehedinți, dacă pentru situația creată s-au aplicat sancțiuni beneficiarului sau măcar constructorului, răspunsul este uluitor: nu există deocamdată elemente care să conducă la necesitatea aplicării de sancțiuni. Piciorul Podului lui Traian este un monument foarte important pentru întreaga țară. Construcția lui a durat 2 ani, între 103 și 105, și este reprezentat și pe stema României, în cadranul din dreapta jos, aferent Olteniei și Banatului. USR cere Ministerului Culturii să facă, în regim de urgență, toate demersurile necesare pentru finanțarea și executarea reabilitării piciorului podului. După reportajul despre culele olteneşti ajunse în paragină, reportaj publicat nu cu mult timp în urmă şi în Universul Olteniei, iată o nouă dovadă a incompetenţei, ignoranţei şi nepăsării celor plătiţi din banii publici spre a conserva trecutul istoric al ţării.

B.Marius





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.