Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 17 ianuarie, 2018

  Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 39 de structuri judeţene sau locale SALVAMONT din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România  pentru anul 2017, an în care, serviciile Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 350 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele cca 120 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine . Prin  amabilitatea domnului prof. Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont Romania, vă oferim în continuare statistica realizată cu sprijinul şi în baza informaţiilor primite din partea tuturor structurilor SALVAMONT din tara noastra.
În anul 2017, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane. Dintre aceste acţiuni, un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
De asemenea, au fost realizate peste 60.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile SALVAMONT, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
În anul 2017, serviciile SALVAMONT au asigurat asistenţa de specialitate la un număr de 344 competiţii sportive cu caracter montan fiind asistaţi peste 163.000 de concurenţi.
În perioada de referinţă, prin Dispeceratul Naţional Salvamont , au fost primite, direct sau prin SNAU 112, şi redirecţionate către echipele SALVAMONT din ţară un număr de 7.645 apeluri dintre care 3.095 apeluri de urgenţă şi un număr de 4.550 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.
Deşi, teoretic, se înregistrează o scădere a numărului de accidente cu aproape 9 procente faţă de anul 2016, practic acest lucru se datorează doar debutului târziu al sezonului de iarnă 2017-2018 şi numărului relativ mic de pârtii pe care s-a putut schia.
În realitate, numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură, precum şi organizării de competiţii sportive şi de agrement de cross montan , schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute , chiar mii de participanţi la start.
Echipele SALVAMONT, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional, dotat corespunzător şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

M.Becherete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.