Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 19 ianuarie, 2017

Continuăm discuția începută cu domnul AUREL POPESCU, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Târgu Jiu, abordând și alte subiecte de interes pentru locuitorii orașului nostru, teme vizând deopotrivă sfera politicului,administrația locală, dar și subiecte din sfera socialului, probleme cu care oamenii se confruntă zilnic și cu care vin zilnic să bată la … ușa primarului:Odată cu preluarea atribuțiilor de primar al municipiului Tg Jiu, a sarcinilor de serviciu – să spunem așa – pe care le presupune această funcție, ați devenit și principala … țintă a Opoziției locale, unul dintre subiectele vehiculate în Consiliul Local fiind tocmai nemulțumirea opozanților vizavi de neconsultarea lor în legătură cu intențiile acestor investitori care … bat la porțile orașului. Spun unii dintre opozanți că ar avea și ei experiența de care ar fi nevoie spre a se pune la dispoziția eventualiloe investitori, numai că … nu sunt consultați ! În ce constau aceste nemulțumiri, sunt adevărate aceste acuze care vi se aduc?
Eu m-aș bucura să existe, cu adevărat, această intenție din partea dumnealor. Știu că în campania electorală pentru alegerile locale din decembrie 2016 s-au lăudat unii dintre cei care au candidat atunci din partea Opoziției că vor veni cu investiții, cu investitori extraordinari care așteaptă la porțile municipiului Tg Jiu, că sunt pe punctul de a intra… Am fost la fel de deschiși, ca și în această perioadă, pentru orice discuție. Niciodată Primăria Tg Jiu nu a avut … ușa închisă pentru indiferent ce fel de investitor: că este autohton sau că este străin! Niciodată Primăria municipiului Tg Jiu nu a dat înapoi la orice idee de afacere în Tg Jiu.Da, este foarte adevărat că, la un moment dat, unul dintre consilieri a venit cu trei persoane cu care am purtat discuții chiar la mine în birou, e adevărat că dânșii nu au lăsat nici măcar o carte de vizită, nu doar că nu au continuat discuția cu noi sau să trimită o scrisoare de intenție. Nu am mai avut nicio altă informație ulterioară de la dânșii, ci pur și simpu totul s rămas la stadiul discuției avute în biroul meu, vizavi de o idee de a găsi o hală pentru o activitate. Punct. Atât s-a întâmplat în acel moment. Nu ne dăm la o parte de la discuții cu orice investitor care, indiferent din partea cui, vine pentru a investi în municipiul Tg Jiu. Avem condițiile pe care le-am enumerat în prima parte a discuției noastre, suntem extrem de atenți cu toți cei care vin, mai mult de atât nu cred că se poate face. Pentru că există o legislație în domeniu, pe care trebuie să o respectăm. Chiar dacă încearcă unii, cu exemple din alte județe, din alte orașe conduse de primari liberali, de pildă, să dezinformeze total, atât opinia publică, dar și pe cei dispuși să-i asculte, despre impozite mai mici, facilități fiscale,ș.a.m.d. Este o dezinformare care îi descalifică pe acești consilieri care se cred lideri de opinie. Nu dau, deocamdată, exemple dar am venit cu dovezi potrivit cărora exemplele dumnealor au fost false în totalitate, bazate pe date comparative cu cele din anii trecuți, interpretate și interpretabile. Deci, le-am demontat, din start, minciunile….
Suntem la început de an, că tot veni vorba de impozite locale. Există vreo modificare în ceea ce privește aceste taxe și impozite locale pentru 2017 ? Știu că încă nu s-a discutat nici Bugetul național, cu atât mai puțin repartiția pe bugetele locale, dar o proiecție bugetară pentru Tg Jiu trebuie să se fi realizat. Ce puteți dezvălui contribuabililor târgujieni în acest sens? – Consiliul Local din municipiul Tg Jiu, eu, personal am solicitat Direcției Publice de Venituri să facă o analiză foarte serioasă vizavi de impozitele și taxele locale percepute pentru anul 2017 spre a vedea unde ne situăm. Și am ajuns la concluzia că, anul acesta, contribuabilii vor plăti impozite mai mici pentru clădiri. Pentru clădirile rezidențiale cu destinație de locuințe, impozitul s-a diminuat la minimul prevăzut de Codul fiscal. La categoria contribuabili persoane fizice, am propus și s-a adoptat de către Consiliul Local o cotă de 1,1%, față de cota de 1,5% cât am avut în 2016. La impozitul pe teren, pentru 2017 nu sunt modificări, întrucât în 2016 s-a mers pe limita minimă prevăzută de Codul fiscal, am avut diminuări de 25% față de 2015 și acest lucru l-am făcut urmare a schimbărilor legislative. La impozitul pe mijloacele de transport nu au fost făcute modificări, aceste impozite rămânând la nivelul anului 2010. Acordăm scutiri persoanelor prevăzute în Codul Fiscal – veterani de război, deținuți politici, văduve de război, persoane încadrate într-un grad de handicap grav sau accentuat – cu mențiunea că, începând cu acest an, s-a revenit la acordarea scutirilor nu doar pentru persoanele în cauză, ci și pentru soțul sau soția supraviețuitoare, pentru bunurile proprii și comune soților. Contribuabilii care aleg să plătească până la 31 martie 2017 vor beneficia de o reducere de 10%. Cît privește proiecția bugetului local pentru 2017, până la sfârșitul lunii ianuarie credem că va fi aprobat bugetul de stat de către Guvernul condus de premierul Grindeanu, după care va urma repartiția pe județe și mai apoi pe municipii, orașe, comune. Eu sper ca, undeva, pe la sârșitul lunii februarie – începutul lunii martie 2017, cel mai târziu, să avem un buget pentru municipiul Tg Jiu. Am făcut déjà o analiză a contului execuției bugetare pe 2016 și acesta se situează undeva la 90 la sută, oarecum mulțumitor aș zice. Pentru anul 2017 ne propunem solicitarea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru continuarea lucrărilor aflate déjà în derulare: stadionul municipal, sala sporturilor, costrucșia de locuințe ăn regim social, lucrări de sistematizare urbană, ș.a.m.d. Vom încerca și atragerea de fonduri din alte surse, chiar și fonduri externe pentru completarea celor repartizate de la bugetul propriu, pentru demararea și de noi investiții. Pentru că, se știe, orice investiție nouă, atrage după eam crearea de noi locuri de muncă.
Care sunt principalele obiective avute în atenție în 2017 atunci când vorbiți de capitolul Investiții la nivelul municipiului Tg Jiu? – Aș începe cu proiectul de modernizare a Căii Eroilor, un proiect complex ce presupune o serie de lucrări de investiții în infrastructură, anîmenajare urbanisticp și nu numai.  Proiectul, care are o valoare de 40 milioane de euro, a fost depus deja la Ministerul Dezvoltării.Proiectul pentru amenajarea Căii Eroilor a fost realizat de arhitecul Dorin Ștefan. Realizarea unui dig de sticlă lângă Masa Tăcerii, construirea unui lift de sticlă în Hotelul Gorj, lift care să permită vizitatorilor să vadă întregul Ansamblu Brâncuși de la înălțime, realizarea unui pasaj subteran pentru mașini în zona Hotel Gorj, o pasarelă belvedere, sunt doar câteva dintre elementele planului arhitectural realizat de Dorin Ștefan. Primăria Târgu Jiu are în plan realizarea a două parcări subterane pe axa Brâncuși. Costul relativ mare, 40 de milioane de euro, poate îi sperie pe unii, a dat déjà naștere la unele speculații din partea unor rău-voitori, dar să nu uităm că este vorba despre un program multi annual care înseamnă bucăți din aceste 40 de milioane. Deci, dacă ne vom întinde cu acest proiect timp de cinci ani de zile, așa cum ne-am planificat, asta înseamnă aproximativ opt milioane de euro pe an. Nu este o sumă greu de atacat și nici nu este una greu de accesat. Totul depinde de relația pe care o s-o avem cu Ministerul Dezvoltării și cu proiectele pe care le putem aplica acolo.                                                                                                                                                                                                                                                                                           M.BECHERETE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.