Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 16 ianuarie, 2017

Direcția de Turism și Evenimente Culturale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, alături de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu organizează, cu ocazia împlinirii a 123 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, o inedită expoziție de fotografie-document cu momente unice din viața celei care a căzut vitejește pe frontul de la Mărășești, pe data de 22 august 1917, în fruntea plutonului pe care îl comanda în calitate de sublocotenent al Armatei Române.Expoziția poate fi vizitată la sediul CNIPT „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, strada Crișan Nr. 3. Evenimentul a atras deja numeroși vizitatori, iar viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a fost gazda primelor grupuri care au ajuns la sediul CNIPT. Ca de obicei, tinerii s-au arătat cei mai interesați să afle detalii despre viața Eroinei de la Jiu. Au fost adresate mulțumiri domnilor Ion Țîrlea și Dorin Brozbă pentru sprijinul acordat în punerea la dispoziția publicului a acestor fotografii.
Vineri, 13 ianuarie 2016, o delegație a Asociația Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Gorj, compusă din lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, ing. Dan Toropu, ing. Ionescu Vasile și muzeograf Dumitru Valentin Pătrașcu a participat la evocarea istorică „Ecaterina Teodoroiu” desfășurată la casa eroinei de la Vădeni, județul Gorj, cu prilejul împlinirii a 123 ani de la nașterea „Eroinei de la Jiu”. Această activitate s-a desfășurat în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale. Au participat elevi și cadre didactice de la Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu” și nr. 7 din Tg. Jiu. 
Au susținut alocuțiuni evocatoare domnul viceprimar Adrian Tudor și domnul Dumitru Valentin Pătrașcu. Anul 2017 este ANUL COMEMORATIV „ECATERINA TEODOROIU” deoarece , la 22 august 2017 se împlinește un secol de la trecerea în eternitate a eroinei gorjene. Tot vineri, 13 ianuarie 2017, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a vernisat, la Școala Gimnazială „Mexic” din București, expoziția foto-documentară „Ecaterina Teodoroiu. 123 de ani de la nașterea eroinei poporului român”. Expoziția cuprinde documente și fotografii care ilustrează viața și faptele de eroism ale Ecaterinei Teodoroiu. La eveniment au participat și reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Municipiului București și Subfiliala Sector 3.  Printre documentele expuse, s-a aflat copia „Actului de naștere” al eroinei, originalul existând în colecția de documente a Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale.
Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Municipiului București, alături de Asociația Tradiția Militară, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Cercul Cultul Eroilor București, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala București și Școala Gimnazială „Barbu Delavrancea” au organizat în data de 14 ianuarie, un simpozion dedicat aniversării a 123 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu și o reconstituire istorico-militară medalion a personalității eroinei. Manifestarea a fost găzduită în Sala „Ștefan cel Mare” a Școlii Gimnaziale „Barbu Delavrancea” din București,având ca invitați cadre militare în rezervă, istorici, cercetători, cadre didactice, studenți și elevi.
Cu acest prilej, conducerea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Municipiului București a dezvelit la Școala Gimnazială „Barbu Delavrancea” din Capitală, primul „Însemn Cercul Cultul Eroilor” din București.                              M.BECHERETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.